Bijna helft zzp-contracten afgekeurd door Belastingdienst

De Belastingdienst heeft bijna de helft van de afgehandelde modelovereenkomsten voor zelfstandigen afgekeurd. Dit is de vervanger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft dit bekendgemaakt na een Wob-verzoek van MKB Belangen.

Bij de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) heeft de fiscus sinds 1 mei van dit jaar 4.481 modelovereenkomsten van zzp’ers binnengekregen. Ongeveer de helft is nog in behandeling, 1.033 contracten zijn afgekeurd.

In totaal zijn er 370 de zzp-contracten goedgekeurd. Bij 814 van de gevallen werd het verzoek afgekeurd, meldt Wiebes.

Afschaffing VAR

De VAR is voor zzp’ers afgeschaft per 1 mei 2016. Tot 1 mei volgend jaar is een overgangsperiode van toepassing waarbij de nadruk vanuit de Belastingdienst wordt gelegd op voorlichting en implementatie. De VAR was bedoeld om te beoordelen of bedrijven over de inkomsten van zzp’ers loonheffing moeten inhouden en betalen. De personen die officieel als zzp’er werken, waren hierbij eigenlijk in dienst bij de werkgever waardoor de Belastingdienst dit lastig kon controleren. De DBA regelt de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er per mei.

Bloedbad

Een belangenbehartiger voor mkb-bedrijven en kleinere ondernemingen geeft drie maanden na de introductie aan de Wet DBA een ‘’bloedbad’’ te vinden.

MKB Belangen-directeur Adrienne van Veen deelt het volgende mee: ‘’In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm’’.

De Belastingdienst streeft naar een gemiddelde beoordelingstijd van zes weken. Echter blijkt uit opgevraagde stukken dat de gemiddelde beoordelingstijd veel hoger ligt, namelijk elf weken.

De kritiek van Van Veen is volgens een woordvoerster van Wiebes onzin: ‘’Er is absoluut geen sprake van een bloedblad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld’’.

De komende maanden gaat Wiebes gewoon door met de Wet DBA. Daarbij wordt door Wiebes nauwlettend een vinger aan de pols gehouden bij brancheorganisaties.