De VAR wordt afgeschaft

Dinsdag, 26 januari, stemde de meerderheid van de Eerste Kamer in met het plan van staatssecretaris Wiebes. Dit plan houdt in het kort in dat de VAR per 1 mei afgeschaft wordt en er hiervoor in de plaats modelovereenkomsten komen.

De VAR-verklaring is nu een soort van goedkeuringsstempel die door zelfstandigen aangevraagd wordt bij de Belastingdienst. Door de VAR heeft een opdrachtgever de garantie dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen aan de zzp’er.

De nieuwe modelovereenkomsten worden per 1 mei afgesloten tussen de zelfstandige en de opdrachtgever. De overeenkomsten hebben onder andere het doel dat zzp’ers die als verkapte medewerkers aan de slag zijn (schijnzelfstandigen) worden voorkomen.

Goed om te weten

  • Er bestaat een implementatiefase van één jaar, dus tot 1 mei 2017. Zelfstandigen krijgen zo de tijd om aan de nieuwe overeenkomsten te wennen. De Belastingdienst zal nog niet al te streng zijn met het beoordelen.
  • De modelovereenkomsten waarmee zelfstandige en opdrachtgevers moeten gaan werken zijn al te vinden op de website van de Belastingdienst.