Groei detailhandel biedt kansen op arbeidsmarkt, opleidingen blijven achter

Afgelopen donderdag heeft Detailhandel Nederland een rapport gepubliceerd over een recent uitgevoerde enquête onder brancheverenigingen, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Hieruit blijkt dat er door de verwachte economische groei veel kans is op een baan in de detailhandel, maar dat de gerelateerde hbo- en mbo-opleidingen in Nederland nog niet voldoende aansluiting bieden.

Detailhandel Nederland raadt het bedrijfsleven en het onderwijs aan om samen een plan te ontwikkelen voor de koppeling tussen de arbeids- en opleidingsmarkt. Zo blijkt dat de scholen zichzelf overschatten, dat instellingen teveel de nadruk leggen op het leerplan en dat het bedrijfsleven alleen gericht is op de vaardigheden en kennis. Iedereen focust zich dus op één aspect.

Volgens de voorzitter van Detailhandel Nederland, meneer van Woerkom, zou een kennis- en ontwikkelingsplatform helpen met het bevorderen van de samenwerking tussen de betrokken partijen. Alleen door samen te werken, kan iedereen zich richten op de trends en ontwikkelingen, en er voor zorgen dat onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar aansluiten.