Omzet groothandel toegenomen in derde kwartaal

De omzet van groothandelsbedrijven is in het derde kwartaal 2,6 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 6 december gemeld dat de omzet bij alle sectoren toenam op de leveranciers van ICT-apparatuur na. De omzet in de oliehandel op de grondstoffenmarkt steeg met name door een hogere olieprijs. In de groothandel was het voornamelijk de prijsstijging van de grondstoffen die ervoor zorgde dat de omzet toenam. Handelaren in landbouwproducten hebben meer omzet geboekt door meer graan, bloemen en fruit te exporteren.

Faillissementen

In totaal zijn 105 groothandelaren failliet gegaan in het derde kwartaal. Zo laag is het aantal in jaren niet meer geweest. Bij toeleveranciers van apparatuur aan de industrie was de daling vooral zichtbaar. Zes toeleveranciers gingen het afgelopen kwartaal failliet. In het vorige kwartaal waren dit er zeventien.

Hoog ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de groothandel ligt al sinds een tijd op hoog niveau. Ze verwachten dat de economie zich gunstig zal ontwikkelen en dat meer personeel ingezet zal worden.