Steeds meer investeringen in startups

KPMG Nederland heeft onlangs het Venture Pulse Report Q4 van 2017 gepubliceerd. De cijfers in dit rapport laten een flinke stijging in de investeringen in startups zien ten opzichte van 2016. In 2016 werd er in totaal voor 136 miljard dollar geïnvesteerd in startups. Dit is gestegen naar 155 miljard dollar in 2017, een stijging van meer dan 10%. Het aantal transacties, aan de andere kant, nam wel af. Dit aantal was in 2016 nog 16.206, terwijl het in 2017 nog maar 13.380 was. Investeerders investeren wel meer, maar in minder bedrijven. Zo verkleinen ze hun risico’s en de transactiekosten die bij elke investering komen kijken.

Ook blijkt de belangstelling van investeerders voor Europese startups toe te nemen. Zo kwam 17% van de totale investeringen in Europese startups voor de rekening van Amerikaanse investeerders. Dit komt volgens KPMG door de groeiende volwassenheid van Europese startups. Deze startups hebben meer behoefte aan een ander type financiering, een behoefte waar (Amerikaanse) investeerders graag op inspelen.

Het is dus een goede tijd om een bedrijf te starten. Als startende ondernemer komt er veel op je af, met name op het gebied van werkgeverschap. Dit is iets waar veel startups niet direct aan denken bij het opstarten van hun bedrijf. De administratieve rompslomp en verplichtingen die hier bij komen kijken, leiden af van het ontwikkelen van de corebusiness. Startups die zoeken naar een oplossing voor deze problemen, zouden eens naar de payrolldienstverlening kunnen kijken. Een payrollbedrijf neemt de administratie én werkgeversrisico’s over, zodat de startende ondernemer meer tijd overhoudt voor het laten groeien van zijn of haar startup!