Uitzendbranche heeft een goed derde kwartaal achter de rug

De uitzendbranche, waaronder alle uitzendbureaus, payrollbedrijven en arbeidsbemiddelaars vallen, heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De omzetcijfers zijn met 1 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Alhoewel de gerealiseerde omzetstijging minder groot was en opzichte van het tweede kwartaal, is het aantal uitzenduren ook weer gestegen.

Het aantal uitzenduren is namelijk een sterke voorspeller van de omzet in de uitzendbranche. Het aantal uitzenduren steeg in zowel langlopende contracten, met 0,4%, als kortlopende contracten, met eveneens 0,4%. Ook de stijging van de uitzenduren wordt steeds kleiner. Het aantal uitzenduren is sinds 2012 alleen maar gestegen, maar waar in het tweede kwartaal een recordstijging van 4,6% werd gerealiseerd, is deze in dit kwartaal aanzienlijk minder.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ondanks de afname in de groei, de uitzendbranche nog steeds belangrijk is voor de aantrekkende banenmarkt in Nederland. De grootste banengroei vond dit jaar weer plaats in de uitzendbranche: zij waren verantwoordelijk voor 80.000 nieuwe banen. Het aantal werklozen is ook weer gedaald: er waren in het derde kwartaal 9.000 minder werklozen dan in het tweede kwartaal.